fbpx

Çelik Çomak Oyunu

Çelik Çomak Oyunu
Bu Yazıyı Paylaşın

Çelik Çomak oyunu Sakarya’mızın bir çok bölgesinde çocuklarımız tarafından oynanmaktadır. Kültürel miraslarımıza en iyi sahip çıkmak ve bunları kayıt altına almak adına “çelik çomak” oyununun nasıl oynandığını sizler için derledik.

Çelik Çomak Nasıl Oynanır?

Bu oyun da çocuklar tarafından met sopalarıyla oynanır. Fakat üç noktada metten ayrılır. Birincisi metin kendisi, ikinci metin üzerine koyulduğu aletin farklılığı, üçüncüsü de ebenin karşıda beklemesidir.

Adına “çelik” denilen 20 cm kadar uzunluğunda yuvarlak her iki ucu da düz kesilmiş bir aletle oynanır. Met sopasına da “çomak” denilir.

Çocuk çeliki, ya yere batırılmış 50 cm yüksekliğindeki bir çubuğun üzerinden kendi elindeki çomakla vurup ilerideki ebeye doğru gönderir, ya da bir ucunu avucuna aldığı çomağa yerleştirip havaya zıplattığı çeliki çomağın kuyruğuyla ebeye doğru gönderir.

Ebe yaklaşık 25-30 metre karşıda çeliki beklemektedir. Ebe elindeki çomakla çeliği karşılayıp geldiği yöne iade etmeye çalışır.

Ebe karşıladığı çeliği, atan çocuğun gerisine gönderebilirse ebelikten kurtulur, atan çocuk ebe olur.

Ebe çeliği diyelim ki çocuğun yönüne doğru kısa bir mesafe atabildi, veya hiç vuramadı, çeliğin düştüğü noktadan oyunun başlangıç noktasına adımlanır, ebe o kadar gabak yemiş sayılır.

Bazı yerlerde buna sayı da denilir.Ebe olan çocukların içinde en fazla “gabak yiyen” oyunun mağlubu sayılır. 8-10 kişiyle oynanır. Yarım saatle bir saat kadar sürer.

Adını “çelik” ve “çomak” adı verilen oyun aletlerinden aldığı sanılmaktadır.


Bu Yazıyı Paylaşın
Önceki Yazı

Yeni Yönetim Kurulumuzla Görev Dağılımını Yaptık

Sonraki Yazı

Geyve, Taraklı ve Pamukova’da Evlenme Gelenekleri

Buraya Yorum Yazabilirsiniz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir